5 learners taking this course

Of Inloggen om je betaalde cursussen te doorlopen.

Plannen en organiseren zijn de basisvoorwaarden voor het efficiënt maken van schoolwerk. Wanneer er geen overzicht is over het schoolwerk, zal je kind extra tijd kwijt zijn bij diverse schooltaken, waaronder het maken van huiswerk. In deze online training wordt door middel van video uitleg gegeven over de onderdelen:

 • Agenda gebruik
  Een van de eerste stappen bij het plannen en organiseren van schoolwerk, is het gebruiken van een agenda. Op veel scholen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een elektronische omgeving. Via dit systeem wordt het maak- en leerwerk opgegeven door leerkrachten. Naast de vele voordelen van dit systeem, plakken er ook nadelen aan. Zo is er voor de leerlingen vaak minder goed overzicht over de taken die uitgevoerd moeten worden en ontbreekt vaak ook de mogelijkheid om huiswerk te plannen. En dat terwijl voor kinderen met dyslexie het plannen en organiseren vaak extra moeilijk is.
 • Agenda review
  Gelukkig bestaan er nog veel papieren agenda’s die kinderen helpen bij het houden van het overzicht over het schoolwerk, waaronder speciale planagenda’s. Tijdens dit onderdeel laten wij de verschillende planagenda’s zien en leggen wij uit waarom sommige agenda’s goed en minder goed zijn.
 • Leeromgeving
  Naast het plannen van het huiswerk, is ook de omgeving waarin het huiswerk gemaakt wordt van groot belang. Een onoverzichtelijke omgeving zorgt over het algemeen voor het ontbreken van overzicht in het hoofd. Wanneer al het materiaal makkelijk bij de hand is en tevens goed opgeborgen kan worden, vergemakkelijkt dit het maken van het huiswerk. De mogelijkheid tot het goed en efficiënt opbergen van spullen, leidt er ook toe dat de schooltas gemakkelijker en beter ingepakt kan worden.
 • Concentratie en motivatie
  De motivatie en concentratie bij het maken van huiswerk is voor kinderen met dyslexie ook vaak net wat lastiger. Doordat deze kinderen vaak al faalervaringen hebben meegemaakt, kunnen zij eerder het gevoel ontwikkelen dat het geen zin heeft om tijd en aandacht in het werk te stoppen. Daarnaast zijn kinderen met dyslexie ook sneller afgeleid, omdat het lezen en schrijven van opdrachten hen vaak extra moeite kost. Maar met behulp van een aantal tips en het uitvoeren van een wat opdrachten, kan je je kind met dyslexie helpen zich beter te concentreren en te motiveren.

Na het volgen van deze online training weet jij als ouder hoe je je kind kan begeleiden bij het plannen en organiseren van het leer- en huiswerk.

Lessen